ELON MUSK: TESLA, SPACEX VE MUHTEŞEM GELECEĞİN PEŞİNDE | ASHLEE VANCE | KİTAP YORUMU | KIZILBAYANUŞ



Künye: 

Kitap Adı: Elon Musk: Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde
Orijinal Adı: Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future
Yazar: Ashlee Vance
Yayınevi: Buzdağı Yayınları
Sayfa Sayısı: 464
Goodreads Puanı: 4,27/5
Benim Puanım: 4,5/5


Arka Kapak:

Bu kitap; 1971 doğumlu genç bir girişimcinin şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesidir. 
Elon Musk, X.com ve PayPal’in kurucularındandır ve sonraki dönemde Tesla ile sadece elektrikle giden 600 km menzilli ve 100km/sa hıza sadece 2,3 saniyede çıkan muhteşem otomobiller üretmiştir. SpaceX ile uzay taşımacılığının maliyetlerini çok büyük oranda düşürerek dünya devlerine meydan okumuş ve yakın gelecekte Mars’a insan yollayabilecek en muhtemel şirketi yaratmıştır. Ayrıca ABD’deki en büyük güneş enerjisi şirketi SolarCity’nin en büyük ortağı ve başkanıdır. 
Ashlee Vance, 300’e yakın insanla konuşarak ve Elon Musk ile 30 saatten fazla birebir görüşme yaparak bu çarpıcı ve ilham verici hayat hikâyesini okurlarla buluşturuyor.
Hayatını, dünyayı fosil yakıtlara mahkûm olmaktan kurtarmaya adayan Elon Musk’ın önüne çıkan engeller, büyük başarıları ve yaşadıkları daha iyi bir geleceğin hayalini kuran girişimci, mühendis, siyasetçi, eğitimci ve gençler için motivasyon kaynağı olacaktır.
Kitap Yorumu:
İlk olarak bir video ile kim olduğu hakkında bir şeyler duyduğum Elon Musk, daha o andan dikkatimi çekmişti. Çünkü adam gerçekten çok ilgi çekiciydi. Tüm parasını neredeyse imkansız işlere yatırmış, üstelik başarılı da olmuştu ve bunları yapmasının sebebi para değil, gelecekti. Elon Musk, insanlığın geleceği hakkında o kadar endişeliydi ki, bunları yapmıştı.
Ben de kaçınılmaz bir şekilde bu kitabı görür görmez okumak istediğime karar verdim. Daha önce biyografi okumamıştım ve bu kitap bunun için çok uygun görünüyordu. Üstelik kitabın kalınlığı beni korkutmuyor, Musk'ın hayatıyla ilgili bu kadar çok şey olması beni heyecanlandırıyordu. 
Kitabı almamdan sonra okumam 4 gün sürdü, çünkü alıştığım diyaloğu bol kitapların aksine hiç diyalogsuz, uzun paragraflı ve neredeyse her sayfasında bir sürü isim ve roket ismi geçen bir kitap ile karşılaşmıştım. Ancak bu, kitabın ilginçliğinden bir şey  götürmüyordu. 
Ashlee Vance, anlattığı üzere uzun bir süredir Elon Musk ile görüşmeler yapıyor ve kitabı yazmak için Musk'ın şirketlerinden çoğu kişi ile ayrıntılı görüşmeler yapıyordu. Elon Musk'ın kendisi ile 30 saat kadar bir  konuşma fırsatı olmuş. Bunun sebebi de Musk'ın gerçekten yoğun programı. 
Kitabın kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum çünkü Musk hem çok zeki birisi hem de örnek bir girişimci. Güney Afrika'da doğup, oldukça zor bir çocukluğun ardından bu kadar başarılı bir yere yükselmek kolay iş değil. 
Elon Musk'tan bahsetmek çok istemiyorum çünkü bu gerçekten yapabileceğim bir şey değil, yazılan biyografi bile 400 sayfadan fazla iken. Ancak, Musk'ın hayatının örnek alınabilecek bir hayat gibi görünmesinin dışında, bu kadar fazla çalışmanın, neredeyse batmanın eşiğin gelen ve tabuları yıkan şirketler kurmanın baskısı ve yoğunluğu ile tamamen mükemmel de değil. Haftada 100 saatten fazla çalıştığını söyleyen birisi, ailesine vaya kendisine çok fazla vakit ayıramaz. İki kez evlenip iki karısından da boşanan ve iki büyük şirketin CEO'luğunu yapan birisi olarak, Elon Musk bu stresin altından kalktığı gibi aynı sektörde çalışan firmalara (SpaceX söz konusu olursa kitapta geçtiği üzere devletlere) fark atabilecek işler başarıyor. Kitapta en çok post-itlerimi harcadığım noktalardan birisi de bu. iş görüşmeleri, çalışanların söyledikleri ve Elon Musk hakkında söylenenler. Tüm bunlar okumaya değer, öneriyorum.
Kendinize iyi bakın!



Yorumlar

  1. videoslots vg - vg.cc - Videodl.cc
    Vg is a youtube to mp3 converter samsung Video Games website that enables you to play high quality games and services. The website is designed to be an

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Pöpüler Yayınlar